tirsdag 4. juli 2023

Utfordring til slektsgranskarar: Anders Olss. f. ca. 1780

Som det går fram denne bloggforklaringa, får alle som blir lenka ein status (lenka, innflytt, neste m.fl.) undervegs i denne fasen. I blogginnlegget frå 8. mai er det eit døme frå Stranda (Hen).

Den vidare autolenkinga kan kanskje føre til at brukaren (per nå Snøhetta forlag a.s) finn løysinga innabygds. Men det kan òg vere innflytte, og når vi er bakover på tidleg 1800-tal har vi ofte ikkje informasjon om kvar folk kom frå.

Her er eit anna døme, og det er Anders Olss. vi ikkje har klart å identiflisere med dei kjeldene som er lagt inn i BSS-databasen.

Vi (bygd på BSS-innhaldet) har plassert han og familien på Lykkjesletta på Verma, ut frå bustaden ved vigsel, barnedåp med fleire. Første mulege sporet etter han i BSS-basen kan vere ein Anders Olss., som vart konfirmert i Grytten Dom 3p Trinit 1796 med bustad Kyllingen. Det er nokså usikkert; det er fleire Anders Olss. i prestegjeldet i 1801, men ingen som liknar på 1796-konfirmanten.

Så gifta han seg med Gullaug, og dei fekk dei tre ungane som er lenka og med i lista førebels. Dei får to til, Guro/Guri f. 1801 og Petter f. 1811 (som altså ikkje er lenka førebels fordi autolenkinga ikkje har funne meir om dei, innabygds).

Men kven var Anders? Var han født i Grytten, eller kom han utanfrå? Slik ser hendingslista hans ut:

Første barnedåp og vigselen i 1801 er nok dobbeltregistrert og gjeld same hendinga. Vi ser dåps- og konfirmasjonshendingane for barna, og to skifte der kona Gullaug var arving. Så døydde ho, og Anders gifta seg opp att. Der står det at han var 67 år, så fødselsåret er neppe nøyaktig 1780. Ved gravlegginga var han 79 år, så han var vel født ein stad mellom 1796 og 1782.
Med den vidare lenkinga bakover kan vi kanskje finne foreldra til Anders (det må jo vere ein Ola, men det er mange). Det er kanskje meir sannsynleg er at han kom flyttande. Da kan han stå som født, tilstades i 1801 eller på annan måte i Digitalarkivet, men ikkje i Grytten for det har vi i databasen.

Og dermed er vi ved utfordringa: kan vi på andre måtar finne ut kven Anders var? Det kan jo hende nokon slektsinteresserte i etterslekta (eller andre) for lengst har identifisert han, kanskje funne han oppført i ei anna bygdebok med referanse til Lykkjesletta (eller kanskje til og med i Raumadalsfolket) eller på annan måte.

Andre kona hans, Eli, kom som vi ser frå Lesja. Dei står i Lesja bd. 1 side 145, Nørdre Rånåhaugen (6-3).

Umiddelbart under teksten her står datoen, "Ingen kommentarer" og ein blyant. Klikk på dei, og du får eit felt der du kan kommentere det vi har om Anders, fortelje kva du veit og/eller har funne i ei kjelde m.m. - helst med tilvising til bok eller primærkjelde på Digitalarkivet.

Viss ingen finn ein truverdig teori om kven Anders var, blir det nok ståande "elles ukjent" i boka.

Lykke til!

1 kommentar:

  1. Takk til Ågot som fann han kjapt ved hjelp av boka Raumadalfolket 2. utgåve (s. 264). Og faren er i alle fall Ola Simons. i BSS-databasen. Men det var ikkje nok til å lenke han bare med det utgangspunktet. For Kors-Grytten vil nok Raumadalsfolket vere til god hjelp. Kanskje verre for Hen?

    SvarSlett

Utfordring til slektsgranskarar: Anders Olss. f. ca. 1780

Som det går fram denne bloggforklaringa , får alle som blir lenka ein status (lenka, innflytt, neste m.fl.) undervegs i denne fasen. I blog...